Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια σε μια μικρή παρέα ορειβατών και σπηλαιολόγων ευαισθητοποιημένων στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πυρκαγιές στα δάση μας. Η κινητήρια σκέψη ήταν να σωθούν οι πνεύμονες πράσινου-τόσο πολύτιμοι για την πυκνοκατοικημένη Αθήνα. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση των δασών και προσφέροντας απ΄τον χρόνο τους, οργάνωσαν μια ομάδα, η οποία σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνέβαλε στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Γι΄αυτό το σκοπό ξεκίνησαν πυροφυλάξεις κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες με βάρδιες, επιτηρώντας όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας αλλά έχοντας οπτική επαφή και με μια ευρύτερη περιοχή που φθάνει ανατολικά μέχρι την Εύβοια, βόρεια ως την Βοιωτία και δυτικά-νοτιοδυτικά ως την Πελοπόννησο, έχοντας τη δυνατότητα έτσι να ειδοποιήσουν εγκαίρως για φωτιά.
Η επιλογή των δύο θέσεων για τα ξύλινα πυροφυλάκια που φιλοξενούν τους εθελοντές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Το ένα (πρίν καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2007) βρισκόταν στην κορυφή Κυρά, το δεύτερο στη θέση Σκίπιζα, όπου μάλιστα κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των εθελοντών του Ε.ΔΑΣΑ. Το ετος 2007 μετά απο 19 χρόνια ζωής το πυροφυλάκειο της Σκίπιζας ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων με την ευγενική χορηγία του WWF ΕΛΛΑΣ και με προσωπική εργασία μελών του WWF ΕΛΛΑΣ και του Ε.ΔΑΣ.Α. Με τα χρόνια η προσέλευση όλο και περισσότερων εθελοντών έκανε την μικρή ομάδα να γίνει μια μεγάλη οικογένεια που διακατέχεται απ΄τον ίδιο ενθουσιασμό και συνέπεια με τους ιδρυτές της.
Τον Ιούλιο του 2008 κατασκευάστηκαν από το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας 4 νέα πυροφυλάκια στην Πάρνηθα (Κορυφή Καραμανλή, Αλογοράχη, Μόλα, Ντράσιζα), και ο Ε.ΔΑΣ.Α. άρχισε να φυλάει τα βραδια το ένα από αυτά (Πυροφυλακειο Μολας)
Oι υπεύθυνοι κάθε πυροφύλαξης γνωρίζουν τα μονοπάτια της Πάρνηθας και είναι εκπαιδευμένοι στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα όργανα για επόπτευση των περιοχών αλλά και για επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εκτός όμως από την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, στις δράσεις του Ε.ΔΑΣ.Α. περιλαμβάνονται η αναδάσωση των βουνών της Αττικής, και η δασοπυρόσβεση και παροχή βοήθειας προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών, καθώς διαθέτει ειδική ομάδα δασοπυρόσβεσης ορεινών περιοχών (Ο.Δ.Ο.Π). Η Ο.Δ.Ο.Π, μετά και από πρόσκληση του Συντονιστικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σπεύδει για βοήθεια στην κατάσβεση απόκρημνων δασικών περιοχών της Αττικής.
Ειδικά στην τελευταία καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα τον Ιούνιο του 2007 η Ο.Δ.Ο.Π. πραγματοποίησε κατάσβεση, και έλεγχο μικροεστιών και αναζωπυρώσεων για τρεις ημέρες.
Από το 2008 ο ΕΔΑΣΑ άρχισε να πραγματοποιεί περιπολίες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με το όχημα 4Χ4 το οποίο δώρισε στον Σύλλογο η British Airways και μετατράπηκε σε πυροσβεστικό όχημα στις 14 Ιουλίου του ιδίου έτους . Την επόμενη ημέρα,15 Ιουλίου συμμετείχε στην πρώτη του κατάσβεση στην πυρκαγιά της Οινόης με την ΟΔΟΠ.
Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του ο Ε.ΔΑΣ.Α. έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στα 24 χρόνια ζωής του συλλόγου μας, η δράση του ήταν η εξής:
1) Κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής, από τους οποίους 2838 φύλαξαν στην Πάρνηθα σε δύο πυροφυλάκια 1381 νύχτες.
2) Από τα δύο αυτά πυροφυλάκια εντοπίστηκαν αποκλειστικά από τον Ε.ΔΑΣ.Α., 152 δασικές πυρκαϊές στην περιοχή της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Ευβοίας. Οι 4 από τις φωτιές αυτές κατά τα παρελθόντα έτη ήταν πολύ επικίνδυνες για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, η καταστροφή του οποίου απεφεύχθη χάρις στον έγκαιρο εντοπισμό των από τους εθελοντές μας και στην συνέχεια ειδοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες επενέβησαν αποτελεσματικά.
3) Συμμετοχή στην κατάσβεση 24 δασικών πυρκαϊών στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, όπου η συμβολή του συλλόγου μας σε δύο απ`αυτές στην Πάρνηθα, ήταν καταλυτική για την σωτηρία αυτού του Δρυμού (κατά δήλωση των τότε Δασαρχών Πάρνηθας Ντούρου και Ντινώκα).
4) 111 Περιπολίες με το πυροσβεστικό όχημα του ΕΔΑΣΑ από εθελοντές της ΟΔΟΠ (ομάδα δασοπυρόσβεσης ορεινών περιοχών).
5) Καθαρισμό και σηματοδότηση μονοπατιών της Πάρνηθας για διευκόλυνση των ομάδων δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης του Ε.ΔΑΣ.Α. καθώς και των εμπλεκομένων δυνάμεων της πολιτείας.
6) Οργάνωση 6 αναδασώσεων στο Γραμματικό Αττικής, στην Πεντέλη και το Τατόι καθώς και υιοθέτηση 200 στρεμμάτων καμμένης δασικής περιοχής στην Πεντέλη για πειραματική αναδάσωση.
7) Συμμετοχή το έτος 2009 σε δύο μεγάλες αναδασώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Κοκκιναρά Πεντέλης και στην Αιξωνή Υμηττού στις 25 Ιανουαρίου και στις 15 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
8) Έκδοση και κυκλοφορία ενημερωτικών φυλλαδίων.
9) Εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων για την οργάνωση δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην υπόλοιπη Ελλάδα.
10) Περιβαλλοντική ενημέρωση σε σχολεία, συλλόγους και κατασκηνώσεις.
11) Από το έτος 2007 ο Ε.ΔΑΣ.Α. θέλοντας να βοηθήσει στην αναδάσωση της πληγωμένης από την καταστροφική πυρκαγιά της 28/6/2007, ξεκίνησε και μια νέα δραστηριότητα. Την σποροσυλλογή της κεφαλληνιακής ελατής (φωτογραφία σπόρων που έχουν βλαστήσει) από τα άκαυτα σημεία του ελατοδάσους της Πάρνηθας, βοηθώντας τις αρμόδιες αρχές στην αναδάσωση της Πάρνηθας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου