ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΑΣΑ: Νύχτες προσφοράς και δροσιάς στα πυροφυλάκια της ΠάρνηθαςΠώς θα σας φαινόταν μια βραδιά προστατεύοντας την Πάρνηθα από ψηλά; Καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και οι πρώτες πυρκαγιές έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ) μας καλούν και φέτος να συμμετέχουμε στις νυχτερινές πυροφυλάξεις τους στην Πάρνηθα, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 31 Μαϊου, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών.

Σκοπός των πυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας, αλλά και τις καμένες περιοχές που ήδη ξαναπρασινίζουν με νεαρά πεύκα και έλατα. Ήδη το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος δύο πυρκαγιές κοντά στην Πάρνηθα (σε Θρακομακεδόνες και Κρυονέρι) μας θύμισαν ότι ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός. 

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας), σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του ΕΔΑΣΑ.

Εξηγώντας τι είναι αυτό που φέρνει τους εθελοντές ξανά και ξανά στα πυροφυλάκια, οι συντονιστές πυροφύλαξης του ΕΔΑΣΑ, Βασίλης Στάμος και Δήμητρα Στάθη, σχολιάζουν: “Σίγουρα είναι η εσωτερική ανάγκη να κάνουμε κάτι για την προστασία των δασών μας, ειδικά τώρα που οι κρατικοί πόροι είναι λιγοστοί. Αλλά είναι και η μαγεία της πυροφύλαξης: η δροσιά του βουνού, η μυρωδιά των ελάτων, η θέα, τα αστέρια, η παρέα... Πρέπει να το ζήσεις για να καταλάβεις!” 

Εάν λοιπόν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία μιας νυχτερινής πυροφύλαξης σε υψόμετρο 1.100 μ., και να απολαύσετε την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού μαζί με την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α. στα τηλέφωνα 2105200680-1 (καθημερινές 17.00-21.00) ή στείλτε ένα email στο edasa@otenet.gr ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.edasa.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: